BRESAOLA
Bresaola wordt van magere stukken rundvlees gemaakt, vaak de ossenhaas of runderlende. Je zou denken dat het magere vlees na drogen misschien taai
wordt, maar bresaola blijft juist heerlijk mals. Dat komt omdat het klimaat in Noord-Italie koeler is en de lucht niet gortdroog, daardoor droogt het vlees
langzamer en wordt het niet te hard.
BURRATA
Burrata is verse, Italiaanse kaas die – jawel – deels bestaat uit mozzarella. Echter wordt er aan burrata ook nog room en wrongel (gestremde en uitgelekte
kaas) toegevoegd. Om dit te maken, wordt er als het ware een ‘zakje’ van mozzarella gemaakt, vervolgens wordt er room aan toegevoegd.
CANNELLONI
Cannelloni, Italiaans voor grote pijpen, buiten Italië ook wel manicotti genoemd, is een soort pasta, die bestaat uit grote dikke buisjes gemaakt van
durumtarwe.
FORMAGGIO FONTINA
Fontina, kaas van de melk van koeien die ’s zomers lekker rond grazen in de Alpenweiden (regio Valle d’Aosta) en zich ’s winters in de stal tegoed doen aan
hooi. Dat proef je terug in deze mooie zachte, karakteristieke kaas met nootachtige smaak en uitgesproken geur.
GRANA PADANO
Grana Padano is een harde Italiaanse kaas. De naam komt van grana, korrels van de gemalen kaas, en Padano, de Italiaanse benaming voor de Povlakte.
Grana Padano lijkt veel op Parmezaanse kaas, waar hij dan ook vaak mee verward wordt. In tegenstelling tot Parmezaanse kaas, die alleen gemaakt mag
worden volgens strenge regels en in een beperkt gebied in de omgeving van Parma, wordt Grana Padano in een groot deel van Noord-Italië, van de Povlakte
tot in de Dolomieten, geproduceerd. De kaas is niet zo vet en wordt langzaam gerijpt van melk van koeien die op grasweiden grazen.
LASAGNE
Lasagna is een Italiaanse ovenschotel die wordt bereid met dunne pastabladen van circa 10 bij 15 cm. In het Nederlands worden deze bladen lasagnabladen
genoemd, in het Italiaans worden ze aangeduid met lasagne (meervoud).
MASCARPONE
Mascarpone is een soort kaas, die voor het eerst voorkwam rond 1600 in Lombardije. Mascarpone wordt gemaakt van lichte room (25 % botervet) die door de
toevoeging van wijnsteenzuur een dik, rijk, romig en smeerbaar product wordt.
MOZZARELLA DI BUFFALA
De oorspronkelijk Italiaanse mozzarella is de mozzarella di bufala vervaardigd uit de melk van de waterbuffel.
NDUJA
Nduja is een gedroogde, smeerbare worst die heerlijk pittig is. Die pittigheid komt door de zongedroogde rode pepers die erin zitten. Verder wordt het
gemaakt van gemalen varkensvlees, vet en zout. Wat er vooral níet in zit: kunstmatige toevoegingen. Een echt natuurlijk product, dus. Vroeger werd het
vooral door de armere bevolking gemaakt met de vette delen van het varken en met ingewanden. Maar tegenwoordig maken ze ‘nduja juist van hoge kwaliteit
varkensvlees.
PANCETTA
Pancetta is Italiaans spek afkomstig van de varkensbuik, dat ongeveer gedurende 3 maanden aan de lucht gedroogd is. Het wordt gekruid met zout, peper en
andere kruiden zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel.
PAPPARDELLE
Pappardelle (of papparelle) is een Italiaanse pastasoort, bestaande uit lange brede linten pasta van meer dan 1 centimeter breed. Pappardelle komt
vermoedelijk uit de regio Toscane.
PARMIGIANO
Parmigiano Reggiano, ook wel bekend als parmezaan of parmezaanse kaas, is een van de meest populaire kaassoorten ter wereld. Het wordt gemaakt van
rauwe melk van koeien en wordt beschouwd als een van de beste kaassoorten uit Emilia-Romagna in Italië.
PENNE
Penne is een vorm van pasta die bestaat uit langwerpige buisjes die meestal schuin zijn afgesneden onder een hoek van 30 of 45 graden. Penne wordt
normaliter met een tomaten-/vleessaus gegeten. Penne is de meervoudsvorm van het Italiaanse woord penna, dat in het Latijn "veer" betekent.
PESTO
Pesto of pesto alla genovese (uit Genua) is een Italiaanse saus, oorspronkelijk gemaakt door (Ligurische) olijfolie, basilicumblaadjes (uit Pra, een wijk in
Genua), knoflook (uit Vessalico), zeezout, pecorino en/of Parmezaanse kaas, en pijnboompitten fijn te malen. De ingrediënten werden in een vijzel tezamen
fijngewreven. Vandaar de naam 'pesto' = gestampt. Het product heeft een smeuïge textuur.
PROSCIUTTO DI PARMA
Prosciutto di Parma is ham uit de provincie Parma, ofwel de bekende Parmaham. Dit is de echte, authentieke gedroogde ham en mag alleen zo genoemd
worden wanneer het varken geboren is in deze regio. Deze ham moet minstens 12 tot 15 maanden drogen en wordt ingewreven met zout. Hierdoor heeft de
ham een milde, zoutige smaak en wordt deze ook veel verwerkt in gerechten.
RICOTTA
Ricotta is een witte zachte en frisse Italiaanse kaas van koeien- of schapenmelk met een milde en zacht zoete smaak. Ricotta bevat een laag zout- en
vetgehalte. Ricotta betekent ‘opnieuw gekookt’. De naam verwijst naar de methode waarop ricotta gemaakt is: het wordt gemaakt van de wei die overblijft
nadat deze is gescheiden van de wrongel.
SAN MARZANO-TOMAAT
De San Marzano-tomaat heeft een kenmerkende langwerpige vorm. Hij geeft veel vruchtvlees en bevat veel minder sap dan bijvoorbeeld onze ‘gewone’
tomaten. Mede om die reden wordt wel beweerd dat de San Marzano de allerbeste tomaat is om mee te koken. Een San Marzano is ieder geval erg geschikt
om tomatensaus van te maken. Of om je pizza mee te beleggen.
TAGLIATELLE
Tagliatelle is een Italiaanse pasta uit de regio Emilia-Romagna. Naar vorm zijn het lintnoedels of bandnoedels, naar samenstelling meestal eiernoedels.